Nicaragua: Finca Selva Negra (Matagalpa)

7 jul. 2009

A Nicaragua hi ha moltes finques que conreen cafè, tabac i banana. Als voltants de Matagalpa, vam optar per visitar la finca cafetera de Selva Negra (l'any 2007, premi a la millor finca ecològica del planeta) Vam contractar el tour cafeter que ofereixen els propietaris (2 nicas de pares alemanys) El projecte és perfecte, des de l'inici del cultiu fins la recolecta final s'aprofita absolutament tot, tancant un cercle productiu de manera brillant. A part del cafè tenen 11 fons de finançament més: hotel, cavalls, ramaderia, cultiu de flors i cacau, elaboració de formatge, etc. En època de recollida hi treballen més de 400 camperols i més de 200 hi viuen de manera permanent. El projecte consta d'una suposada part social, doncs hi ha una escola, una clínica, una botigueta, autocultiu de verdures, menjar gratuït, etc. tot en benefici dels camperols.


Fins aquí tot semblava perfecte, estàvem gratament sopresos i vam felicitar al patró. A mesura que la visita avançava van començar a sorgir els nostres dubtes... Treballen els nens? Quantes hores van a l'escola? Quin tipus d'educació reben? Quantes hores treballen els camperols? És una precària i enfocada als interessos del patró? Quin tipus d'alimentació reben els treballadors? On i com viuen? i sobretot, quant cobren?

Les resposta a aquestes preguntes, van anar arribant a poc a poc, de la mà del guia i dels nostres propis ulls. Ara no en teniem dubte. Estavem en un camp d'esclaus camuflat d'empresa ecològica i socialment responsable.

Els camperols, si treballen, cobren 2,5$ al dia per unes 12 hores de mitja (no arriba ni a la meitat del salari mínim de 135$ al mes). No tenen vacances, ni dies de festa. Dormen en zulos de fusta, sense matalassos, ni ventilació, ni electricitat, ni cap tipus de higiene ni seguretat. El menjar cada dia és de arròs i frijoles, amb verdures de l'autocultiu (previ pagament). L'esmorzar és de 4 a 5 del matí i si no et lleves no menjes. I què fan després d'esmorzar? doncs començar a treballar. Els nens, treballen pq els pares guanyin més diners. L'escola de primària, és més una tapadera que un centre d'ensenyament i a qualsevol persona que visqui allà, no li espera cap futur.

Creiem que són molt pocs els que surten del recinte, doncs evidentment cap d'ells té transport privat i al tenir, en principi, totes les necessitàts bàsiques dins la Finca, per què han de marxar? En resum, podriem dir que els tenen ben atrapats. Dies després, ens han dit que alguns camperols es senten afortunats de treballar en Finques, doncs tenen menjar assegurat, desconeixent totalment que els treballadors tenim drets!

No creieu que ens hem radicalitzat, doncs el tour vam tenir la sort de fer-lo amb universitaris de Managua, i el professor ens deia que els porta a la Finca pq vegin una realitat del seu país, i va ser el professor qui ens va respondre alguna de les qüestions més incòmodes.

Si tot això et sembla un escàndol, has de saber que qui compra aquest cafè, concretament és 80% EE.UU. i 20% una empresa de Barcelona. Així que qui és el veritable culpable de la situació? En tot cas, segons els càlculs del guia que ens va fer el tour, els terratinent guanya milions de dòlars l'any.

5 Comments:

Tita Livia said...

Indignante!!!
¿Ésto es lo que nos llega a nosotros como comercio justo?

Un post muy bueno!!!!!

un abrazo a los dos

Tito Livio said...

Pakagarse!!! I estem parlant d'un pais que teòricament té un govern que ajuda al proletari. Si Sandino aixequés el cap!!!
M'agradaria saber si viure en un pais del bloc anti-imperialista ( que lidera el Chavez) serveix per a millorar en algun d'aquests paisos les condicions de vida dels més desfavorits. Tant de bó fos així, però pel que veig, els yankis van abusar d'ells i ara abusen uns altres.
Petons

Mireia i Marc said...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
Mireia i Marc said...

Hola Srs de Livio,
Quizá no nos explicamos bien en nuestra narración, había demasiada información que dar. Para nosotros rotundamente esto no es comercio justo ni se le acerca. Os pasamos un link que resume los criterios: http://www.intermonoxfam.org/es/page.asp?id=

Por otro lado, ahí os adjuntamos un lamentable recorte de la página web de esta gente:
"Comercio Justo es un logro en la industria del café . En los tiempos dificiles asegura un buen precio para la cosecha del café y muchas veces, gracias a esto, la sobreviviencia de una propiedad. Sin embargo esta certificación de Comercio Justo está orientada casi en forma exclusive, hacia las cooperatives y pequeños parceleros. Selva Negra no posee esta certificacion, por ser una finca tamaño medio y propiedad privada, siendo solamente una familia la duena de ella.
Pero esto no ha detenido a los dueños de proveer a sus empleados de una vida digna y confortable, con estandares significativamente mas altos que lo establecido en la mayoria de las fincas de café."
http://www.selvanegra.com/es
Una verdadera verguenza!!!

Lo curioso es que muchos terratenientes siguen siendo yankes (otros son nicas), y que aunque la Ley tiene un salario mínimo, estos terratenientes (que financian las campañas politicas de los diferentes partidos) se lo pasan por el forro y se les permite.

Es una verdadera verguenza que a parte de no cumplir con el salario mínimo se les permita enorgullecerse de su labor social!!!

Si Sandino aixequés el cap...es voldria morir.

Para más info: www.rebelion.org

Ruchi said...

I vols dir que l'empresa de Barcelona que compra aquest café coneix la realitat de tot això?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...