Guatemala: resum (part 2)

26 jun. 2009

Després d'escriure el post de resum de Guatemala ens vam adonar que hi havia moltíssimes més coses que explicar del país i que el post ens havia quedat una mica buit; així que hem decidit escriure una segona part.


Guatemala és un país amb molta diversitat ecològica i cultural, proporcionant una amplia varietat de paisatges a mesura que es canvia de regió. La seva diversitat cultural també fa del país, un dels més turístics de Centre Amèrica. Guatemala rep nombroses influències provinents dels maya, els espanyols, els afrocaribenys i els nord americans. La influència dels indígenes encara es pot palpar a tot arreu, sobretot amb la manera de vestir i les moltes llengües variades que parlen les diferents comunitats (hi ha guatemaltecs indígenes que no parlen ni entenen l'espanyol, tot i ser la llengua oficial). També la comunitat afrocaribenya, els garífunes, parlen el seu propi idioma; i en ocasions, la seva segona llengua és l'anglès i no l'espanyol.

Guatemala compta amb alguns cantautors coneguts internacionalment, un d'ells, és Ricardo Arjona (nosaltres no el coneixíem, però ens consta que sí que ha arribat a Espanya). Un senyor de 45 anys molt crític amb l'església catòlica i la societat, sobretot amb els nord americans i el mal que han i estan fent a Centre i Sud Amèrica. Una de les seves cançons més polèmiques és "Mesias", una cançó que va composar l'any 2001 abans dels atemptats de Nova York i que sembla que siguin una premonició, fent totalment referència als mateixos. Si cliqueu aquí podreu veure la lletra de la cançó. La polèmica lletra li va causar la investigació de la seva persona i com que a Guatemala no li donaven suport, va haver d'anar a Mèxic on el van defensar i es va demostrar la seva innocència.

La pobresa també és un fenomen palpable a tot el país i realment a vegades, durant aquest viatge, si de tant en tant no hi reflexionem, sembla que ens haguem fet immunes (fet que ens resulta impossible!!!) degut a tanta com n'hem vist.

Ens han explicat que el poder de Guatemala està en mans de 10 famílies, dirigides per l'Álvaro Colom. Els governs a Centre Amèrica són tant corruptes que només fan que afavorir fenòmens com aquest, i només falta sumar el suport de la CIA (aquí va ser on es van estrenar) als cops d'Estat i a la formació de grups paramilitars d'exrema dreta com el Movimiento de Liberación Nacional a Guatemala, finançats a vegades amb la venta de cocaína.

La base d'una dieta d'una família pobre, i una de les bases fonamentals de la gastronomia guatemalteca, són les tortillas de maíz, l'arròs i els frijoles. Aquests tres aliments són econòmics i rics en carbohidrats, el més important: omplen l'estomac.

3 Comments:

Jose i Montse said...

Hola macos, com va per Nicaragua?

Us agraim els últims posts explicant la realitat de algunes zones de Centre Amèrica.
Tot i que creiem que en poques setmanes és molt difícil aprofondir i treure comclusions de temes tan complexos d'uns paisos molt condicionats per els poderosos veins del nord.

Fa poques hores han detingut al president d'Hondures abans de començar el referèndum que el mateix Celaya havia convocat. Temen una cosa tan elemental, bàsica i demòcrata com una cosulta popular que han batejat com "acto ilegal".

Però pot semblar frívol i superficial parlar-ne des de la nostra societat, després d'un bon dinar de diumenge i envoltats de comoditats.

Creiem que a centre i sud Amèrica fareu el màster del viatge palpant de ben aprop la realitat social d'una gent que necessita tot el nostre suport.

Ei que nosaltres ja ens anem fent el compte enrera eh!! Segur que podrem fer llargues xerrades d'aquest temes i de molts més...

De moment, us enviem un petonàs ben gran!!

Anónimo said...

Hola nebots
Referent a Hondures avui a les noticies ha sortid erl president Celaya en una entrevista desde CVosta Rica ,dien qyue el havien raptad . No anireu pas?
Petonets

Maribel

Tito Livio said...

Very interesting post. Aunque...¿seguro que es del todo objetivo? En todo caso, os creemos pero siempre teniendo en cuenta que son opiniones, mucho más cercanas que las nuestras desde Europa, pero opiniones.
Besos y cuidaos mucho

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...