Fiji: post cultural

14 may. 2009

Fiji consisteix en 322 illes, només un terç de les quals estan habitades. A l'illa més gran (Viti Levu) hi viu la gran part de la població, mentre que a la resta hi trobem diferents poblats molt incomunicats de tot, que desenvolupen principalment una economia de subsistència. En molts casos, només es pot arribar a un poblat en barca o caminant illa a través. Són illes petites, la majoria sense carreteres ni cap tipus de transport motoritzat. Ens dóna la sensació que és un país molt pobre i en ocasions ens recorda al continent africà. Els treballadors dels resorts viuen majoritàriament separats de la seva família, a la que només veuen cada 2 o 3 mesos; tot i que deu ser molt dur, tenen una bona oportunitat laboral i són afortunats.

A Fiji hi ha una gran multiculturalitat, amb un alt percentatge d'indo-fijians (38,1%). La relació entre indígenes fijians i indo-fijians no és molt bona i dóna com a resultat una inestabilitat política continuada. Durant el s.XIX els indis van ser portats pels britànics com a mà d'obra barata i de manera temporal, per treballar en les plantacions de sucre, però amb el
pas del temps es van instaurar i van fer-se amb la majoria dels comerços de l'illa principal. Creiem que actualment els indo-fijians estan millor posicionats dins del sistema econòmic que els indígenes fijians. Per altra banda, com a mínim a Yasawa i Mamanucas no hi ha indo-fijians; és a dir, no tenen el negoci dels resorts, aquest pertany a kiwis, australians i alguns indígenes fijians.

La majoria dels fijians nadius són cristians; en canvi, el 77% dels indo-fijians practiquen l'hinduisme. Més del 15% són musulmans i el 6% cristians. Els principals recursos econòmics provenen del sucre, el turisme, l'or, el peix, la fusta i la confecció.

Els fijians són gran amants de la música, però no porten el mateix ritme de caderes que els cook illencs. Són, en general, molt pitjor balladors. En molts resorts és tradició donar la benvinguda i despedir als clients amb una cançó: la primera dóna molt bon rotllo i la segona tristesa i nostalgia.

Tot i que Fiji ara és una República, els bitllets i les monedes encara porten la cara de la reina d'Anglaterra; al igual que a Cook, NZ i Austràlia. Les banderes de tots aquests països porten integrada la bandera del Regne Unit.

Ja per acabar, com a curiositat graciosa, els nostres noms tenen traducció en fijià: Mereia i Marica. Va, s'accepten bromes... però qui sap quina pot ser la traducció del vostre nom :p

6 Comments:

Tito Livio said...

Hola,
és clar que portan la bandera de la "Union Jack", tots aquests països estan dins de la "Common Wealt", una mena de "unió econòmica europea" de la majoria de paisos que van ser colonia britànica i...Moçambic (no em pregunteu el perquè). El cap de l'organització és Her Majesty the Queen.

Interesant post

Una abraçada

Mireia i Marc said...

merci per l'aclaració Sr. de Livio.
Moçambic també està dins?? però si no tenen la bandereta..?

Jose i Montse said...

Avui hem après força coses en aquest post i ben interessants.

Ara que la última curiositat ens ha fet riure. Mereia és bonic, fins i tot sona bé, però............ jo que sempre havia pensat que els nois de casa tenien noms internacionals i que arreu del món serien senzills de pronunciar i fàcilment entenedors, doncs mira... resulta que el fijians el tradueixen al seu gust.
Sort que Marc és un nom curtet, perquè no em vull ni imaginar com poden traduir el meu. Ei però tranquil, a casa ja ens agrada i seguirem amb el de sempre!!

Per cert quantes illes heu visitat? Heu patejat per alguna de les deshabitades? Encara una cosa més, la barca que surt en una de les fotos és la que ua va deixar tirats al mig del Pacífic? Sempre demanen més oi?

Tot i que no els coneixem, records als amics xilens, bona estada a Santiago i fins aviat!!

Una abraçada!!

Tito Livio said...

La veritat és que m'he liat. La majoria d'antigues colonies britaniques han tingut en algun moment la union jack dins la seva bandera, i moltes encara la mantenen pel seu lligam amb l'antiga metropoli dins del context de la Commonwealth. Pràcticament totes aquestes antigues colonies son dins de la Commonwealth i, a més, es va afegir a Moçambic en un moment en que aquest pais feia una politica contraria oposada a l'apartheid del seu vei, Sudafrica, malgrat que va ser una unio polemica doncs Moçambic no tenia lligams amb Gran Bretanya.
Demà, fem un salt de parachutes, esperem poder sobreviure per a continuar llegint el vostre blog.
Ja us direm si sobrevivim....o no.
Petons i abraçades de tots dos a Mereia i ....Marica, JUA JUA JUA!!!

Tito Livio said...

Bueeeenu, hem sobreviscut a la caiguda en paracas. I ha estat una experiència fantàstica.
Ens ho hem de montar bé per a que no ens doneu tanta enveja, jejejeje
Petons i abraçades

Mireia i Marc said...

@sr de livio. No veais cuanto nos alegramos de que os haya gustado. La proxima en probarlo es Mireia!!! jijiji, ei, pero no tiene fecha!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...