XINA: "contraindicacions al fer règim comunista":

19 dic. 2008

En unes hores agafarem el bus per deixar Xina, on hi hem estat durant 25 dies per les províncies de Guanxi, Guizhou i Yunnan. És un país que ens ha encantat i que ens ha deixat amb les ganes de tornar-hi i conèixer tot allò que no hem pogut fer aquest cop, sobretot el Tibet. A Xina es poden visitar moltes i moltes coses, i potser en un any de viatge no donaria temps de veure-ho tot, però val la pena venir i descobrir el que es pugui d'aquest país llunyà.

Ara bé, si durant aquest mes hem lloat les exel·lencies xinses, també hi ha certs punts que segons el que hem entès, el Marc vol resaltar:
- Pel que hem vist, la Tele és una merda. Tenen la CCTV amb molts canals temàtics, i d'altres de privats, però és com una imitació de "noche de fiesta"; continguts buits i banals. Estan a segles lluny de un Polònia (TV3) o d'un debat polític.
- Les carreteres són exel·lents. Totes estan asfaltades i les que no ho estan (al menys al sud) ho estaran en breu. Hi ha una gran mà d'obra per fer carreteres, el que ens fa dubtar són les condicions que tenen els obrers que les fan.
- El 25 de desembre (es pot llegir a La Vanguardia) inaguren un museu dedicat al Mao. Ha costat una pasta i sembla que el tema atreu molt turisme chino. Us imagineu una Espanya amb Museus al Paquito i una Operación Triunfo on es busqués el seu doble? Vaya tela..
- Menjar amb palillos mola, però sembla que consumeixen milions de tolenades d'arbres per fer-los i la gran majoria de llocs de menjar callejeros (i n'hi ha molts) no tenen palillos reciclables. El tema és tan important que suposa un greu problema de deforestació.
- El principal problema que tenen a Xina (segons ells) és la corrupció dins el Govern. Sort que d'això no hi ha dades...
- La benzina és econòmica. Creiem que alguns llocs anava a 0,60€ l.
- Fa poc han suspès la Lliga de futbòl, sembla que la corrupció i la violència era massa heavys i no era un "bon exemple pels joves". La corrupció si?
- Tibet. Millor no entrar a comentar aquest tema...
- Panchen Lama... ai, que hem dit que millor no parlar d'aquest tema.
- Drets Humans... Buf... Tot i que no hem sigut testimonis de res a resaltar, podeu entrar a la web d'Amnistia
- Internet. Tenen un firewall (o mur de censura) amb 40.000 persones treballant-hi. El Govern no vol que arribin filtracions nocives per la societat xinesa. A nosaltres només Wordpress no ens ha funcionat. Google, YouTube, Facebook, Wikipedia, Google Earth, i demés si. A més per entrar a Wordpress es pot fer una petita trampa i s'hi entra. Ara bé, consultar articles sobre Drets Humans a Xina és més difícil, doncs algunes webs estan bloquejades.
- Canviar diners a Xina no és problema si portes euros o dòlars. Ara bé, si el que vols és canviar Yuans a euros és un conyàs. Papers i més papers... Nosaltres ho hem aconseguit pels pèls, després duna hora.
- Xina es divideix en les zones rurals i les grans ciutats. Moltes diferències entre cada una.
- Nen o nena. Interessant tema. Pel que hem vist, la llei de només un fill, té varies excepcions. Als pobles se la passen una mica "por allí" i és que hem entès que si a la ciutat en tens més d'un, perds la feina, però al camp qui et treurà la feina? El que si ens queda clar és que hem vist molts molts més nens que nenes. I sembla que això d'aquí uns anys serà un gran problema pel país, doncs hi hauràn molts i molts solters.
- A Dali vam parlar amb uns pescadors que guanyavem 5€. al dia I això a repartir entre el matrimoni que és com funcionaven, i això després de currar tot el dia.. Vaya tela!
- Arreu on hem anat, sempre hem vist policia. Sempre.
- Mirar la tele mola. Un dia, veient a la nit "Promesas del Este" vam ser testimonis de què és la censura. Van tallar una escèna de gran violència a saco-paco. I com si res, la peli continua i ells tan amples. VIVA EL NODO!!!
- Tots els carrers on hi ha turistes o n'hi pot haver, sempre estan impecables. Molts escombriaries i molta neteja.
- Tot i que si algú guanya 150€ al mes, es molt pobre, no hem vist que hi hagi gana. L'arròs i els fideus són arreu i no és Àfrica o la India.
- A Xina, com a EEUU hi ha pena de mort
Si voleu més info, cliqueu aquí: Xina mola!

6 Comments:

Francesc said...

Holes,

Tot i que el comentari el veureu d'aquí un parell de dies, no puc resistir la temptació de dir-hi la meva.

Abans que res, felicitar-vos de nou per la crònica. Diu molt al vostre favor que sigueu capaços, a la vegada, de passar-ho bé i tenir una visió crítica sobre allò que esteu veient. És bo.

Sobre el tema de la tele que voleu que us digui? Polónies pocs n'hi ha a la nostra TV i resulta una excepció molt notable. Disortadament hi ha moltes més "noches de fiesta" que no una altra cosa. Tampoc en això som tant diferents.., no?

Que la benzina la tinguin barata imagino que és bo per a ells. Caldria, però, preguntar-se que fan per a obtenir-le de llocs com Sudán o potser ben aviat del mateix Txad. Quin és realment el seu preu? I, cuanta en caldrà si segueixen creixent al ritme que van?

Dit això poc més a comentar. La resta de expliqueu queda prou clar.

Per aquí ja estem de pre-nadal total. Malgrat la crisi les botigues són plenes i de ben segur les pistes d'esquí seran a rebentar.

Us recomano, vivament, està al cas de que pot haver-hi al YTube passat nadal. Je, je, je....

Cuideu-vos

mirenuriolcesc

Francesc said...

Una altra cosa.

Aquest dia (19/12/2008) a aquesta hora 13:54 hs. (hora catalana) acabeu de superar les 9.000 visites!!!!!!!

Ibèria said...

Per fí !!! puc enviar un comentari !!!! total per res, perque sapigueu que aquest blog és una passada ( com si no ho sabèssiu ) i que presumeixo molt entre els amics, de la family tan xula que tinc jo.!!!!!MOOOOLT BONNNN NADAAAAALLLLLL. gRÀCIES PER DEIXAR.NOS PARTICIPAR D´AQUESTA AVENTURA i per demanar.vos un favor. Si trobeu una arrel de ginsec en un mercat,me la podeu comprar ?( si no es molt cara ) t´imagines quans "elixires màgics "podria fer jo amb una arrel autèntica de ginsec ? Ibèria.

Jordi - Iso said...

A per Vietnam! Esperem que gaudim (vosaltres i nosaltres) tan com a Xina, hem al-lucinat bastant, fins i tot, ens ha semblat veure al Marc amb la túnica vermella d'un monjo sota l'anorak, bé pel Marc! no tothom arriva a Shangril-la i s'integra tan ràpidament. Com disfruteu amb tanta varietat de personatges que us aneu trovant!Per aquí, com diria la cançó de Maná, la gente pasa y pasa siempre tan igual, que hi farem!! Molta sort per Vietnam!!!!
Petons guapuuus!!

Papis

Livio said...

Holaaa,
un altre post magnífic, em penso que la Mireia hauria d'haver-se dedicat al periodisme com en un principi volia, llàstima que no li agradés ni la política ni la història, però el plan b tampoc ha sigut dolent. M'agradaria fer moltes observacions sobre les vostres explicacions, però no hi ha prou espai en aquest comentari. Però només dir-vos que a diferència que en Espanya, els successors de Mao són els que encara manen i per això encara el poble adora al seu alliberador, almenys oficialment. La corrupció és molt forta i a la població rural la matxaquen tant com poden. Respecte al medi ambient, Occident tampoc pot donar lliçons, i la benzina és igual de barata als USA, si no una mica més.
En fin, que és un règim dictatorial, però hi ha de molts altres dissimulats. I com diu el Francesc, Polònies hi ha comptats arreu, si no ja veureu a Tailàndia amb el rei, jejeje.
Una abraçadaaaaaaaa

Mireia i Marc said...

Holaaa!! usualment no responem post, pero aquest es tant interessant que no me`n puc estar.
Que be que us agradin tant els posts!! La idea es que tothom digui la seva, doncs aixi el relat es millora i complementa. A mi (Marc) tambe m`hagues agradat dir mes coses, pero tampoc es plan d`aborrir el personal... Estic totalment d`acord amb tot el que dieu, i sobre la benzina, tambe cal resaltar que la provinvia de sobre Tibet molt molt rica en recursos naturals, reclama la independencia des de fa anys, pero a Bejing nmo fan ni cas... que tipic...
Tambe em vaig oblidar de dir que a Xina no hi talls de llum (com a Nepal, Vietnam o tants d`altres) pero es que resulta que tenen la hostia de centrals nuclears repartides pel pais.

PD1. Iberia, moltes gracies pel post, ens ha fet molta ilusio!! mirarem si trobem ginsec, tot i que no tinc ni idea de com es diu en angles o vietnamita..
PD2. A Los Sernyores de Livio, solo decir que el post es del menda lerenda (osease el Marc) asi que Mireia seguira dedicandose a la Comunicacion que es lo suyo. jejeje

un gran abrasu per tots!!!!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...